BESTSHAVING

Posted on 21 Mar 2017

Achtergrond:
In een grote en veeleisende consumentenmarkt loopt Philips Drachten voorop in de ontwikkeling en fabricage van diverse huishoudelijke apparaten. Eén uitdaging is de productie van kleine, kwalitatief hoogwaardige metalen onderdelen tegen een concurrerende prijs. Deze onderdelen worden meestal vervaardigd in 20 of meer bewerkingsstappen zoals vormen, harden, nabewerking en assemblage. Een goede kennis van het materiaalgedrag is vereist om ongewenste effecten zoals roesten en vervorming te voorkomen. Hierdoor worden de producten kwalitatief beter maken én worden de kosten van het productieproces lager.

Projectomschrijving:
Een belangrijke stap tijdens dit proces is het passiveren van het gebruikte roestvaste staal, waarbij een dunne oxidelaag op de buitenkant ontstaat die verder roesten tegengaat. De kwaliteit van deze laag is bepalend voor de weerstand tegen corrosie bij normaal gebruik. Passivatie in een fabrieksomgeving is meestal geforceerd en elektrochemisch. Als alternatief wordt nu gekeken naar passivatie enkel in de lucht. Dit alternatief is binnen de materiaalkunde groep dusdanig ontwikkelt dat het mogelijk is om de samenstelling van de laag te manipuleren.
Het doel van dit Master project is:

  1. De bestande kennis geschikt maken voor toepassing in de industrie.
  2. Elektrochemische experimenten ontwikkelen om de kwaliteit van de passieve laag te testen.
  3. De corrosie weerstand van legeringen uit dezelfde klasse met elkaar te vergelijken.

Experimenteel :
Je zult leren omgaan met:

  1. Geavanceerde Scanning Electron Microscopy
  2. (Vacuüm-) Ovens
  3. Nauwkeurige elektrochemische cellen

Gedurende jouw MSc- project zul je ook interacties hebben met bezoekjes afleggen bij Philips in Drachten. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis op te doen bij een ervaren corrosiegroep van een andere universiteit.

MSc Research Project (Suitable for Applied Physics)
Expected Time : ~ months
Daily supervisors: PhD students ir. Gerrit Zijlstra (Materials Science Group)
Supervisor: Prof. Jeff de Hosson


Written by

  • Board Buitengewoon