Dubbeldekker
Posted on 04 Apr 2011
Wie is Thijs?
Thijs was in het jaar 2008-2009 secretaris van Francken en is sinds september 2010 adviserend studentlid in het opleidingsbestuur van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen. Eén keer per maand geeft Thijs hier een kijkje achter de schermen bij onze faculteit.
De afgelopen tijd begeef ik mij in een wereld van chaos. Daar is geen afkorting voor. Omdat ik mijzelf wijsgemaakt heb dat ik 60 ects wil halen dit jaar, ben ik op dit moment hard aan het studeren. Althans, dat probeer ik. Naast allerlei problemen en perikelen in de medezeggenschap die soms uit willekeur lijken te ontstaan, het wegvallen/veranderen van de bètabonus, problemen in de structurering van de Bètastuf, algemene financiële problemen waar de universiteit en met name onze faculteit mee kampt, ..., N (waarbij N een integer aantal compleet vervelende dingen om hier op te sommen), blijven de 'gewone' verplichtingen ook bestaan. Uiteraard moet er een COD4-toernooi gespeeld worden, nieuwe OC's moeten aangesteld worden, er moeten heidagen van het OB bijgewoond worden en er moet hard vergaderd worden over de consequenties voor de studentmedezeggenschap en de Bètastuf over het volgende.
Er lijkt voor mij als OB-er een existentieel probleem te ontstaan, namelijk het wegvallen van de Tripos-opleidingsbesturen. En niet omdat de opleidingsbesturen weg moeten, maar omdat Tripos ouderwets is en niet meer lijkt te voldoen aan de eisen van het moderne wetenschappelijk onderwijs: BSA-normen, 3000-euroboetehanteringen, hardeknipmaatregelen, algemenisering en internationalisering van masterprogramma's en uiteraard het opzetten van specialistische (top)masters. Er is een structuur bedacht die zowel overzichtelijker moet zijn, als het aansturen van alle opleidingen moet vergemakkelijken, als overeenstemmend moet zijn met de harde knip, als internationaal en interdisciplinair makkelijker in te stappen moet zijn: we gaan van een driepoot naar een dubbeldekker! Trouwens, die term heb ik zonet bedacht, dus daar bestaat nog geen officiële afkorting van. Daarom adviseer ik niet in het openbaar met die term te smijten, anders zouden er wel eens mensen hogerop kwaad kunnen worden, immers, een goede aanduiding zonder afkorting is paradoxaal per definitie.
Het faculteitsbestuur is van plan de opleidingsstructuur behoorlijk om te gooien, drastischer dan Tripos deed. Namelijk: Tripos gaat op één hoop en de GGSS wordt er bij gegooid; vervolgens wordt de afsplitsing gemaakt tussen bachelors en masters/PhD's en twee opleidingsscholen ontstaan: de Undergraduate School (UGS) en de Graduate School (GS) (overigens weet ik niet zeker of dit offciële afkortingen zijn, of dat ze alleen op de (fluister)gangen gebruikt worden. Het idee is om de bachelors door één opleidingsbestuur te laten leiden (zodat uniformiteit, waar nodig, tot stand kan komen) en dat de graduate programmes ook onder één OB komen. Hierin gaan losstaande masterprogramma's meer tot hun recht komen, en ook zal er meer rekening gehouden kunnen worden met PhD-programma's. Dit is kortweg waar GS/UGS over gaat. Maar de details moeten nog uitgewerkt worden (lees: men moet nog een hoop vijlen en onderhandelen). Er zijn ook een hoop nadelen te noemen, zoals de hoeveelheid personen in een opleidingsbestuur (draagvlak achterban, vertegenwoordiging van alle opleidingen), studies die nogal lastig op te delen zijn in bachelor en master, aangezien ze één geheel zijn, zoals farmacie, en verantwoordelijkheden van docenten (en aan wie zij verantwoording dienen af te leggen), etc. etc. De plannen waren halverwege dit jaar om er per september mee te beginnnen, dit wordt inmiddels door het FB niet meer realistisch geacht; nu is de doelstelling per januari 2012 (spannend!). Dit betekent dat de transitieperiode waarschijnlijk wel tot september 2012 gaat duren en dat ik een opvolger mag zoeken! Dus heb je enige vorm van interesse; stuur mij een mailtje voor bijvoorbeeld een informatiepakket dat gratis bij je thuis bezorgd wordt!
Aha, een nieuwe structuur! Super, topper, doen we, maar waarom eigenlijk? Omdat Tripos, brede bachelor, 'brede bacherlor v2', 'brede bachelor v2.1' en 'brede bachelor v2.1 reviewed' ook verbeteringen bleken. Maar even zonder sarcasme: misschien is het omdat ik zelf in het wereldje zit, maar ik zie wel degelijk een hoop verbeteringen met deze structuur, al zijn er een hoop op- en aanmerkingen en zeker ook afkeuringen vanuit het personeel. Ook vind ik het typisch dat er in eerste instantie van bovenaf weer alles bepaald wordt, en in een vrij laat stadium wordt er de mening gevraagd van het wetenschappelijk en administratief personeel. Daarbij komt dat naar mijn weten er tot nog toe geen advies is gevraagd aan mensen met verreweg de meeste ervaring omtrent opleidingsstructuren: de opleidingsbesturen. Geen van de opleidingsdirecteuren of adjunct-opleidingsdirecteuren (dat zijn de hoogleraren van elke opleiding in het OB, zoals bijvoorbeeld wiskunde) is om structurele advies gevraagd. Daarom vraag ik mij twee dingen af: wat gebeurt er in het faculteitsbestuur dat er zodanig gehandeld wordt? En wat gebeurt er in vredesnaam in onze faculteit door middel van communicatie, dat er zelfs door mij, een persoon die er (vanuit studentperspectief) midden in staat, soms compleet het inzicht ontgaat over wat er allemaal aan de hand is. Daarom denk ik erover om de volgende keer een beetje inzicht te geven over hoe er op onze faculteit naar en door de verschillende gecommuniceerd wordt. Een cursus communicatie, staat nog goed op je cv ook.
Index
Bètabonus: geldelijke toelage die werd gegeven als extraatje aan bètastudenten die deelnamen aan medezeggenschap, zowel als stimulering als als vergoeding voor de werklast; onze faculteit is groot en de studies zijn relatief zwaar. Deze bonus bestaat (maar nu niet meer) alleen aan onze faculteit.
Bètastuf: Bètastudentenfederatie, overlegorgaan voor alle bètastudenten in de medezeggenschap, zowel OC's, OB's, het FB, de Fraad, de Uraad, als allerlei adviescommissies.
COD4: Call of Duty 4, het belang hiervan in de Faculteitswereld wordt vaak onderschat.
Tripos: de opleidingsstructuur met drie poten: OLW, OIC en ONT.
BSA(-normen): (de wettelijke normen voor) het bindend studieadvies.
Harde knip: (toekomstige) wettelijke maatregel die verbied aan een masterprogramma te beginnen als er geen bachelordiploma is gehaald.
GGSS: Groningen Graduate School of Science (huidige onderzoeksschool waarin o.a. de topmaster Nanoscience is opgenomen).
UGS: Undergraduate School, school voor bachelorprogramma's.
GS: Graduate School, school voor master- en PhD-programma's.
Topmaster: masterprogramma's (opgezet voor Jasper Compaijen) met als doel wetenschappelijk met de top van de wereld mee te doen.
Written by
-
Board Ruimte