Een (weten)schappelijke keuze

Posted on 21 Feb 2011


Wie is Jasper?
Jasper was in het jaar 2006-2007 penningmeester van Francken. Hij heeft stage gelopen in de Verenigde Staten en is afgestudeerd bij de vakgroep physics of nanodevices. In diezelfde groep is hij begin 2011 begonnen met zijn promotie-onderzoek. Om een beeld te geven van wat je als promovendus doet schrijft Jasper hier elke maand een blog over.

Het is een steeds terugkerende cyclus, beginnend op de basisschool. Je komt binnen als groentje, een schone lei klaar om beschreven te worden. Vele nieuwe indrukken komen op je af en dan moet je niet alleen je hoofd boven water weten te houden, maar liefst wil je het ook nog een beetje leuk hebben en zoiets als goed je best doen. En net als dat een beetje lekker gaat zit je plotseling op een middelbare school: alle regels veranderen weer, sta je ineens weer onder aan de ladder. Zodra je denkt door te hebben hoe alles hier dan weer werkt – welke lessen kan ik zonder al te veel problemen overslaan, hoe hang ik een brugger aan de kapstok, dat soort grappen – ja hoor, studeren, op jezelf wonen, weer helemaal opnieuw beginnen. Zou er nou precies hetzelfde gebeuren als je wilt beginnen aan de volgende stap op je pad des levens?

Nou nee. Er zijn wel wat dingen veranderd. Zo ben je nou eenmaal geen onbeschreven lei meer, want je hebt ongemerkt toch behoorlijk wat kennis opgedaan het, pak em beet, eerste kwart van je leven. Bovendien ben je slim geweest en heb je besloten te gaan promoveren en wel gewoon hier in het nog altijd adembenemend mooie Groningen. Het feit dat je hier al een paar jaartjes rondloopt en al eens meegedraaid hebt binnen een onderzoeksgroep voor zowel je masteronderzoek als je buitenlandse stage, zorgen ervoor dat deze keuze niet aanvoelt als een sprong in het diepe.

Dat is natuurlijk nog geen reden om aan een promotie te beginnen, maar wel een plezante bijkomstigheid. Evenals het feit dat je het onbezorgde studentenleven nog niet helemaal vaarwel hoeft te zeggen. Kijk, je ontkomt er niet aan dat je op een gegeven moment geen derdejaars student meer bent, met alle voordelen die daar bij komen kijken. Een promotietraject is weliswaar een opleiding tot zelfstandig wetenschapper, maar naast opleiding is het ook een betaalde baan inclusief alle rechten en plichten die daar bij horen. Echter: de Franckenkamer is nog altijd om de hoek, en als AIO ben je behoorlijk wat flexibeler dan de gemiddelde strategy consultant.

Overigens ook behoorlijk wat minder goed betaald. En met de aanstormende plannen van het kabinet kunnen toekomstige promovendi binnenkort waarschijnlijk hun hele CAO in de prullenbak gooien. Maar dat is weer genoeg stof voor een andere blog.

Goed, bovengenoemde betoog gaat natuurlijk allemaal over bijzaken, secundaire voorwaarden. Waar het in wezen om gaat is het volgende: met een boeiend onderwerp en een goede vakgroep is promovendus een geweldige functie voor de (technisch) natuurkundige die de diepte in wil. Een promotie-onderzoek is de ultieme specialisatie, in vier jaar tijd een onderwerp proberen tot de bodem uit te zoeken. En die uitdaging, kijken of je daar goed in bent, is je motivatie. En wat dat specifieke, boeiende onderwerp dan precies inhoudt, daar kun je het in je volgende blog wel over hebben.


Written by

  • Board Ruimte