Acht bizarre tekens die Francken voorgoed hebben veranderd!

Posted on 06 Mar 2017

Ja je ziet het goed, je browser heeft niet een pagina op upcoming.nl of een ander altijd-teleurstellende-website geladen, maar de (oude) website van je geliefde studievereniging: professor Francken Clickbait… het werkt dus toch ook op slimme mensen! Maar omdat wij geen commerciële belangen hebben en om daarnaast geen kat in een zak te verkopen, of iets toepasselijker: witte wijn in een bierfles, vertel ik je toch graag even over die acht tekens die Francken voorgoed hebben veranderd, de tekens: b, r, o, u, w, c, i en e.

Namens het bestuur kwam de vraag aan ons, de Brouwcie ,of we een blog wilden schrijven over ‘iets met brouwen’ en daarom hebben we besloten jullie als Franckenleden eindelijk een kijkje in onze brouwkeuken te geven.

Keuken zeg je? Ja keuken! Medio 2016 heeft de Brouwcie een fraaie keuken weten te bemachtigen aan de zuidkant van de stad. Na ruim een jaar te hebben vertoeft aan het zuiderdiep, waarvoor hulde aan Camiel, werd het tijd om eens te kijken of we ons kunstje ook konden herhalen in een andere omgeving. Wat bleek: nee, dit kunnen we niet. Of nou ja… uiteindelijk zijn we weer aardig op weg naar een drinkbaar product met een pH van boven de 4.0, maar dit heeft wel even geduurd. De vraag die natuurlijk nu opkomt bij je is: waarom duurde dit toch zo lang? De situatie is redelijk te vergelijken met hoe je vroeger met je broer en/of je vriendjes van school op een lokaal netwerk multiplayer games wou spelen. Je had samen Age of Empires 1 gekocht en die geïnstalleerd op een van je computers, daar werkte de game prima op en nu wou je graag de multiplayer variant spelen met een ander pc in het huis. Je knalde dan de disc in een tweede computer en herhaalde het installeer trucje. Na 2 uur het geratel te hebben aangehoord van je Pentium 1 pc(voor sjaars die deze nooit hebben gehad: hier mag je mee aankloten als je natuurkundig practicum 3 en 4 gaat doen), was het eindelijk tijd om beiden de game te starten.

Dit was het moment waarop de ellende begon, ofwel de game werkte bij de 2e computer niet, ofwel de een kon de de ander niet vinden op het lokale netwerk, ofwel je kon elkaar wel vinden maar wanneer je op ‘Start game’ drukte gebeurde er niets, zo waren er nog tientallen manieren waarop je woensdagmiddag werd verpest. Nu weet ik niet of de mens in die tijd een stuk geduldiger was, of dat je als basisschoolkind gewoon moeilijk veel tijd had, maar je ging met allemaal rare methodes proberen hetzelfde resultaat te krijgen op beide pc’s. Dit varieerde van het installeren van obscure patches tot het veranderen van je service pack, tot het simpelweg om de beurt starten van de game met de cd in de lezer.

Oke, terug naar de analogie met de Brouwcie… Na de verhuizing naar de nieuwe brouwkeuken begonnen bij ons ook de obscure errors binnen te komen: geen vergisting, halve vergisting, vreemde vergisting, zuur bier; heel zuur bier, accu bier, gerstewijn en nog een aantal kleine problemen. Hoe deze problemen precies zijn ontstaan was op het moment van brouwen niet echt duidelijk. Naast dat dit niet heel duidelijk was, is de feedback tijd, voordat je weet dat je bier gelukt is, ook nog eens een maandje of 2. Dit in combinatie met de kerstvakantie resulteerde in een kleine delay in het productieprocess. Gelukkig hebben we inmiddels een redelijk beeld van de problemen die zijn ontstaan bij de verhuizing en hebben we deze grotendeels tot volledig opgelost. Rond de tijd dat dit op de website staat zal er dus waarschijnlijk weer prima Gebouw13 voorradig zijn.

Nu je inmiddels zo ver bent gekomen met lezen en je je daarnaast realiseert dat je scrollbar toch wel dicht bij het einde van de pagina begint te komen, besef je je dat je nog steeds niet weet hoe dat brouwen precies werkt. Wat je echter nu wel weet, is hoe een brouwavond er uit ziet binnen de brouwcie. Het is ‘iets met bier brouwen’, maar vooral heel veel vage metaforen en analogieën. Mocht je wel heel erg geïnteresseerd zijn in het bier brouwen: niet getreurd! De brouwcie organiseert mits het bestuur dit toelaat nog dit kalenderjaar een bierproeverij, waarbij je een aantal kneepjes van het vak worden uitgelegd. Wil je hiervan op tijd een melding willen ontvangen, stuur dan: ‘Ja, ik wil’’ naar bierproeverij@gebouw13.com na 1 mei en we houden je up-to-date.


Written by

  • Brouwcie