Bètawijzer
Posted on 27 Sep 2011Laat ik de eerste blog maar met een ontboezeming beginnen: een van de eerste dingen die ik dacht toen Thijs me polste voor het OB was ‘dan moet ik zeker ook dat verdomde blog verzorgen’. Ja dus. En nee, ik kon niet gewoon iedere maand een paar grappige foto’s van m’n kat opsturen: het moest ook nog eens ergens over gaan.
Alors, het opleidingsbestuur. Even een samenvatting voor nieuwe lezers en voor wie iets te lang op vakantie is geweest: de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft een faculteitsbestuur (met student-lid) en een faculteitsraad (met studentenfractie), drie opleidingsinstituten (Informatica en Cognitie, Natuurwetenschappen en Technologie, en Levenswetenschappen) met elk een bestuur (met student-lid), voor iedere opleiding een opleidingscommissie (met studentenfractie) en, vanwege hun status aparte waar ik hier niet te veel woorden aan vuil wil maken, een eigen opleidingsbestuur voor technische bedrijfskunde (met student-lid, natuurlijk). Zoals je in de leader hierboven al hebt kunnen lezen, ben ik dit jaar dus lid van het opleidingsbestuur ONT.
Goed, wat houden de eerste drie weken als lid van het opleidingsbestuur nou eigenlijk in? Nog niet zo heel veel, eerlijk gezegd. Ik heb één bestuursvergadering gehad, waar mijn bijdrage vooral van het kaliber ‘wat betekent pgo?’ was. Van Thijs heb ik drie mappen en een paar .rar’s met stukken gekregen, en ik ben ook echt voornemens ze door te nemen, of in ieder geval om ze zodanig te ordenen dat ik de relevante stukken op de relevante momenten terug kan vinden.
Waar ik in ieder geval tevreden over kan zijn is de Bètawijzer—strikt genomen niet iets wat met het reilen en zeilen van het ONT te maken heeft, maar een soort van extraatje—die als het goed is as we speak bij de drukker ligt. Vooral de opleidingscommissies hebben de afgelopen jaren voor bijna alle vakken aan onze faculteit omschrijvingen en beoordelingen verzameld. Al die info staat op betawijzer.nl, en binnenkort kan je een ietwat geredigeerde selectie ook in fysieke vorm verkrijgen.
Ik heb me met Thijs beziggehouden met de vormgeving van het boekje, want als de faculteit met een tekort van weet-ik-veel-hoeveel miljoen besluit geld uit te geven aan een boekje dat over een jaar voor een groot gedeelte niet meer relevant is, dan kunnen we maar beter zorgen dat het er goed uitziet. Mocht je je afvragen of bijvoorbeeld ‘Biochemie en Biofysische Chemie’ een beetje makkelijk is om erbij te doen, dan kan je dat dus in de Bètawijzer vinden. Dat is het schijnbaar niet, trouwens, het is zelfs “erg lastig (…) omdat dingen zijn zoals ze zijn en eigenlijk niemand precies snapt hoe het zit”. Tja.
In m’n volgende blog zal ik een uitgebreidere update geven van de lopende zaken die voor (technisch) natuurkundigen interessant zijn. Als je zelf vragen, opmerkingen, commentaar, kritiek of lof hebt, over OB-zaken of over iets anders, dan kan je me natuurlijk altijd mailen of aanspreken in de Franckenkamer.
Written by
-
Arjan Boerma