Eerste stappen binnen de medezeggenschap

Posted on 07 Mar 2011


Wie is Thijs?
Thijs was in het jaar 2008-2009 secretaris van Francken en is sinds september 2010 adviserend studentlid in het opleidingsbestuur van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen. Eén keer per maand geeft Thijs hier een kijkje achter de schermen bij onze faculteit.

Als OB-er van het ONT leer je een hoop nieuwe afkortingen die slaan op (belangrijke) dingen binnen het FWN, die zijn ook handig om te weten als je fatsoenlijk wilt overleggen met de FB-er, leden van de FR, of mensen van OC's*. Deze eerste zin is analoog aan je eerste stappen binnen de medezeggenschap aan onze faculteit. Je hebt geen idee van de organisatiestructuur, van de oneindige hoeveelheid bureau's, commissies en organen die deze faculteit bezit en je hebt al helemaal geen idee van de afkortingen waar iedereen mee slingert die allemaal slaan op een bureau, commissie, orgaan, bestuur, beleid, stuk of bijlage. Excuses als ik in dezen onvolledig ben. Dus daarom heb ik mij voorgenomen mij niet in te houden - als echte medezeggenschapper en bestuurder hoor ik natuurlijk voldoende vakjargon te slingeren. Wel heb ik besloten elke keer een index van afkortingen bij te leveren.

Nu, terug naar mijn functie. Waar te beginnen, waar te stoppen? Een ieder die mij kent, weet dat dit geen eenvoudige opgave voor mij is. Laat ik toch beginnen bij het begin. Mijn functie heet OB'er, of officieel: adviserend studentlid opleidingsbestuur. Namelijk, elk opleidingsbestuur bestaat uit een directeur, adjunctdirecteuren (per opleiding) en een studentlid. Aangezien dit bestuur aan besluitvorming doet, heeft het studentlid alleen een adviesrol en (bij zaken die belangrijk zijn) geen stemrecht. In theorie komt dit er op neer dat een student niet kan bepalen wat er gaat gebeuren met een opleiding, in de praktijk komt dit er op neer dat er een altijd professoren zijn die het sowieso eens zijn met de student (en vice versa).

"Ok, goed verhaal Thijs, leuk dat je allemaal belangrijke dingen doet, maar wat is zo'n opleidingsbestuur dan?" Ah, leuk dat je dat vraagt! Een opleidingsbestuur aan onze faculteit is eigenlijk uniek. Elke faculteit heeft een faculteitsbestuur (de baas) en een faculteitsraad (stemrecht over alle zaken) en opleidingscommissies (evaluaties binnen de opleidingen). De laatste twee zijn wettelijk verplicht om te hebben, en het is wettelijk ook verplicht om daar studenten in te hebben. Waarom dan ook nog opleidingsbesturen? Onze faculteit heeft ruim de meeste opleidingen in vergelijking met alle andere faculteiten aan deze universiteit. Waar bijvoorbeeld FEB* niet veel verder komt dan Economie, Bedrijfskunde, Econometrie, Technologiemanagement en een paar extra masters, zitten wij met meer dan 12 bacheloropleidingen en bijna 30 masters. Ik kan de exacte getallen uiteraard opzoeken, als dit gewenst is, want er is altijd een kans dat ik uit mijn nek klets, natuurlijk. Het punt van deze faculteit is dat zoveel opleidingen te veel en te divers zijn om onder één instituut te scharen. Daarom is een (niet zo'n hele lange) tijd geleden de 'Tripos'-structuur bedacht. De opleidingen van deze faculteit worden onder drie instituten geschaard: OLW, OIC en ONT*. ONT is verantwoordelijk voor sterrenkunde, wiskunde, scheikunde, natuurkunde, technische bedrijfskunde en alle (technische) varianten, ook zijn de losstaande masters Nanoscience, Educatie & Communicatie, Energy and Enviromental Sciences eronder geschaard.

Genoeg saaie informatie over bureaucratie en bobo's. Wat doet OBONT? Behalve alle routineklussen zijn we dit jaar tot nu toe met een aantal belangrijke zaken bezig geweest: het invoeren van een bachelorprotocol, het downgraden/afbreken van de brede bachelor, de opleiding technische bedrijfskunde die zowel de (financiële en educatieve) steun van de FEB verloor als het feit dat de studie dreigde niet door de accreditatie te komen door onder andere slechte studierendementen. Al deze zowel beleidsmatige als financiële zaken worden besproken. En met het huidige politieke klimaat komt met meer zorgen dan oplossingen. Dat je als student inzage hebt in zowel roddels, politiek en beleid uit de hoogste regionen van onze faculteit maakt het erg interessant. Ook valt het op dat een student soms hele andere inzichten heeft, die ook nog eens erg gewaardeerd worden.

En hoe komt een student met een twijfelachtige studiereputatie aan zo'n functie? Simpel! Gewoon (na wat overwegingen) een reactie sturen op de sollicitatiemail, uitgenodigd worden en dan blijkt dat je bijzonder geschikt bent door je ervaringen bij je studievereniging en de hoeveelheid mensen die je daardoor kent. Dus heb je zin om volgend jaar opleidingsbestuurslid bij het ONT te worden? Dat kan niet, want als alle plannen van het FB doorgaan, dan bestaat de Triposstructuur met daarin het ONT niet meer. Wel hebben we dan twee andere opleidingsbesturen die verantwoordelijk zijn voor de opleidingen van de faculteit. We gaan namelijk naar een onderverdeling van 'schools': de Undergraduate School en de Graduate School. Maar daarover de volgende keer meer. Spannend!

Index

OB(-er): Opleidinsbestuur(slid)
ONT: Opleidingsinstituut Natuurwetenschappen en Technologie
FWN: Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
FB(-er): Faculteitsbestuur(slid)
FR: Faculteitsraad
OC: Opleidingscommissie
FEB: Faculteit Economie en Bedrijfskunde, a.k.a. 'De overkant'
OLW: Opleidinsinstituut Levenswetenschappen
OIC: Opleidingsinstituut Informatica en Cognitiewetenschappen


Written by

  • Board Ruimte